Brexit effect? Britse autoproductie op laagste punt in tien jaar

Vrijdag 31 januari zal definitief de boeken ingaan als de dag waarop de Europese Unie definitief afscheid neemt van het Verenigd Koninkrijk als lid. Wat voor effecten dit allemaal met zich mee gaat brengen is uiteraard nog niet bekend. Dit komt onder meer ook omdat er nog steeds geen akkoord is en de Brexit weliswaar op papier is uitgevoerd, maar in de praktijk zal er nog stevig onderhandeld moeten worden over de exacte voorwaarden en afspraken. Het lijkt in ieder geval wel zo te zijn dat de Britse auto industrie last heeft van de naderende Brexit. De productie van auto’s in het Verenigd Koninkrijk was in 2019 het laagste in tien jaar en maar liefst 14,3% lager dan in 2018. Dit terwijl dat jaar ook al geen al te best jaar was. Sinds het aankondigen van de Brexit, ongeveer drie jaar geleden, is het snel bergafwaarts gegaan met de Britse automakers. Er werden in 2019 rond de 1,3 miljoen personenauto’s gemaakt in Britse fabrieken en sinds 2010 zijn dit er niet zo weinig geweest.

Invloed van Chinese economie ook merkbaar

Of de Brexit het grootste effect heeft op de stijgende lijn in de productie van auto’s in het Verenigd Koninkrijk is niet geheel duidelijk. Feit is dat ook de vraag uit Aziatisch landen, en dan met name China en Japan, sterk is gedaald. Dit is vooral te wijten aan het feit dat de Chinese economie niet zo snel meer groeit en bovendien zelf ook steeds meer auto’s gaat maken. In 2019 werd er ongeveer 26% minder auto’s verkocht aan China door automakers die fabrieken in Engeland hebben. Bij de vraag van Japanse klanten ging dit om een vermindering van bijna 18% in 2019 ten opzichte van 2018. De cijfers waren in 2019 zo dramatisch dat het volgens experts maar de vraag is of de Britse auto industrie wel kan blijven bestaan, zeker al de Brexit zal resulteren in strenge invoer- en uitvoereisen.

Snel van je Britse auto af?

Door de Brexit kan het misschien ook lastiger worden om in de toekomst nieuwe onderdelen voor in Engeland gemaakte auto’s te vinden. Dit kan een reden zijn om vroegtijdig afscheid te nemen van je Britse auto. Wanneer je dit wilt, of om wat voor reden dan ook van je auto af wil, is Autoinkoopspecialist.nl ideaal. Hier kun je gratis en vrijblijvend het hoogste bod op jouw voertuig ontvangen. Dit is bovendien geheel gratis en vrijblijvend. Als je akkoord wilt gaan is je auto snel verkocht en kun je met het geld op zak andere leuk dingen doen. Andere voordelen die we je bieden zijn onder meer:

  • In heel NL actief
  • RDW-erkende bedrijven bieden
  • Uitstekende klantenservice

Deel dit bericht

[ssbl]

Volg ons op social media